On-line učionica

24. jula 2014.

Sabiranje vektora

Filed under: I razred,Matematika — jelena100janovic @ 1:35 pm

Zbir dva ili više vektora se naziva rezultanta. Postoje dve metode koje možemo koristiti da bi našli rezultantu: metoda nadovezivanja i metoda paralelograma.

Metoda nadovezivanja: Da bismo koristili metodu nadovezivanja, crtamo vektore jedan na drugi tako što u krajnjoj tački prvog vektora postavimo početnu tačku drugog vektora. Onda, nacrtamo rezultantu tako što povežemo početnu tačku prvog vektora sa krajnjom tačkom drugog vektora. Ova metoda se ponekad naziva i metoda trougla.

Slika396

Rezultanta može biti i kraća i duža od početnih vektora. Evo nekoliko primera…

Primer 1: Saberimo vektore:

Slika397

Rešenje:

Slika398

Primer 2: Saberimo vektore:

Slika399

Rešenje:

Slika400

Metoda paralelograma: Da bismo koristili metodu paralelograma, vektore crtamo tako da imaju istu početnu tačku. Onda docrtamo paralelne duži, tako da oformimo paralelogram. Rezultanta se dobija kao dijagonala paralelograma koja počinje iz zajedničke početne tačke vektora. Važno je primetiti da ne možemo koristiti metodu paralelograma da bismo sabirali vektore koji imaju isti pravac.

Slika401

Ako pažljivo pogledate sliku, primetićete da je metoda paralelgrama u stvari jedna verzija metode nadovezivanja. Pogledajte gornju polovinu gornje slike. Dodati deo paralelograma je u stvari naš vektor Formula1639 samo pomeren tako da bude nadovezan.

Slika402

1 komentar »

  1. […] Sabiranje i oduzimanje vektora […]

    Povratni ping od Sadržaj članaka matematike za prvi razred | On-line učionica — 12. septembra 2015. @ 10:09 pm | Odgovori


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Postavi komentar

Create a free website or blog at WordPress.com.