On-line učionica

16. aprila 2012.

Uputstvo za prijavljivanje na Moodle platformu „Politehnike“ – škole za nove tehnologije

Filed under: Informatika — jelena100janovic @ 10:23 pm

Ovo uputstvo se odnosi i na učenike i na nastavnike naše škole.

Da biste pristupili platformi, potrebno vam je nekoliko stvari: korisničko ime i lozinka i adresa Moodle platforme. Ovo poslednje je lako: www.e-skola.edu.rs ili linkom sa sajta škole. Za prve dve stvari, procedura je nešto komplikovanija.

Neophodno je da obezbedite sledeće podatke: ime, prezime i validnu e-mail adresu. Validna u ovom kontekstu znači da znate šifru za taj e-mail, ne bi li mogli da pročitate elektronsku poštu koja će vam stizati sa platforme. Učenici ove podatke treba da dostave predmetnom nastavniku koji ih je uputio na platformu, a nastavnici administratoru platforme (meni :)).

Za samo logovanje vam je potrebna samo vaša e-mail adresa, ali to ćete moći da uradite tek kada vam otvorim nalog. Činjenicu da vam je otvoren nalog ćete saznati usmeno, a možete i sami da proverite tako što ćete probati da se ulogujete.

Korisničko ime i šifru za pristup platformi Moodle generiše automatski. Korisničko ime se ne može promeniti, a šifru preporučujem da obavezno promenite pri prvom pristupu platformi, što će vam Moodle automatski i ponuditi.

Pa, da krenemo…

Kada unesete adresu e-škole, otvara vam se naslovna strana školske platforme i izgledaće slično ovome:

Prvo podesite jezik na srpski – žuta oznaka. Zatim kliknite na link Prijava – crvena oznaka. Nakon toga, otvara vam se stranica za prijavu:

Kao što sam već napomenula, Moodle sam generiše korisničko ime i šifru, pa za ovo prvo logovanje, za te podatke morate pitati sistem, tako što ćete kliknuti na link obeležen na slici iznad. Pojaviće vam se sledeća stranica:

Na označeno mesto unesite svoju e-mail adresu i kliknite na odgovarajuće dugme Pretraga. Na sledećoj stranici platforma vas obaveštava da je prosleđen mail na prethodno unešenu e-mail adresu.

Sada je neophodno da pristupite svojoj e-pošti. Tu bi trebalo da vas dočeka novi mail. U njemu je obaveštenje da ste pokrenuli postupak zamene pristupne šifre. Kliknite na link u okviru poruke, čime potvrđujete da ste vi izdali takav zahtev. Taj link će vas ponovo dovesti na platformu, gde ćete naći obaveštenje da je pristupna šifra zamenjena i da vam stiže novi mail sa potrebnim podacima.

Taj drugi mail, obavezno sačuvajte ako odlučite da ne menjate šifru (ovu je gotovo nemoguće zapamtiti :)). Ako se odlučite da promenite šifru, nemojte je zaboraviti. 😉

U okviru tog važnog drugog mail-a ćete dobiti korisničko ime (koje će verovatno biti oblika ime.prezime) i generisanu šifru. Takođe će sadržati link koji će vas odvesti na stranicu platforme za logovanje, kao na drugoj slici u ovom članku. Ovoga puta ćete znati korisničko ime i lozinku, pa ih možete uneti i kliknuti na dugme Prijava.

Pri prvom logovanju, Moodle će vam ponuditi da promenite šifru, što možete, a i ne morate uraditi.

Nakon ovoga, otvara vam se stranica vašeg profila:

Klikom na označeni link, dolazite do vama prilagođene naslovne strane platforme, koja izgleda ovako:

Ovo je spisak svih kategorija i za sada postojećih kurseva na našoj Moodle platformi. Ikonica otvorenih vrata sa zelenom strelicom označava kurseve koji su otvoreni za upis. Takav je i osnovni kurs za korišćenje Moodle-a. Upis na sve ostale kurseve vrši predavač kursa. Ako ste novi u korišćenju Moodle-a (bez obzira na to da li ste nastavnik ili učenik), preporučujem vam da se prijavite klikom na označeni link, što će vas dovesti do još jednog klika:

i još jednog klika…

Ovim ste upisani na kurs Korišćenje Moodle platforme u ulozi učenika koji smatram nastavkom ovog uputstva. Trebalo bi da izgleda kao na slici ispod… Srećno!

Ukoliko imate nekih pitanja, možete ih postaviti u komentarima ispod ovog članka.

Ostavite komentar »

Nema komentara.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Postavi komentar

Create a free website or blog at WordPress.com.