On-line učionica

11. januara 2019.

Prvi koraci u programiranju

Filed under: C++,Programiranje — jelena100janovic @ 10:10 pm

Znate li kako računar računa? Bez ulaženja u neku veliku teoriju, recimo da pretvori brojeve u binarni zapis, izračuna šta je hteo, pretvori u dekadni zapis i ispiše nam na ekranu. Da probamo…

Dobićemo:

U super, ume da sabere 2 i 3. A 3 i 5? Sada bismo mogli da zamenimo 2 i 3 sa 3 i 5 i dobili bismo rezultat, ali to nije svrha programiranja. Šta jeste? Pa, da osmislimo opštiji problem i onda napišemo program koji njega rešava. Znači, ovde smo hteli da računar sabira brojeve, zar ne? Znači treba da napišemo program koji će da sabere bilo koja dva broja, a ne samo one koje upišemo u program. Da bismo to postigli trebaju nam promenljive.

Šta su promenljive?

Promenljive su prostor u memoriji računara u kome računar čuva podatke. Ti podaci mogu biti brojevi, ali mogu biti i znakovi, slova i drugi podaci.

Rekli smo da računar poznaje samo binarne brojeve, znači nizove nula i jedinica. Da bi znao kakve podatke želimo da čuvamo u memoriji i koliki prostor za čuvanje nam treba, moramo mu reći kog tipa su naši podaci, a takođe moramo mu reći i kako će taj deo memorije gde se nalazi naš podatak da se zove. Znači, promenljive imaju tip i ime. Proces rezervisanja memorijskog mesta za promenljivu se zove deklaracija.

Deklaracija promenljivih

Deklaracija promenljivih se vrši tako što navedemo tip promenljive i odmah zatim ime promenljive. Naravno, kao na kraju svake naredbe, i ovde ide tačka-zarez.

U našem zadatku koristimo brojeve 2, 3 i 5. To su sve celi brojevi i njihov tip je celobrojni, ili na engleskom, integer, tj. skraćeno u programiranju int. Trebaće nam dve promenljive za prvi i drugi broj, nazovimo ih a i b. Dakle, deklaracija bi išla:

int a;
int b;

Možemo spojiti više deklaracija istog tipa u jedan red, tako što imena promenljivih odvojimo zarezom, ovako:

int a, b;

Korišćenje promenljivih

Kada smo deklarisali promenljivu, odnosno rezervisali mesto za nju u memoriji, treba i da je upotrebimo, odnosno upišemo neki podatak na to mesto. To postižemo naredbom dodele, koja se označava znakom jednako =. U našem slučaju:

a=2;
b=3;

Ovakvo dodeljivanje vrednosti, po prvi put, se zove inicijalizacija i može se izvesti zajedno sa deklaracijom:

int a=2, b=3;

Ali, nismo uspeli! Treba nam program koji sabira bilo koja dva broja, a ne 2 i 3! Zato treba da obezbedimo da korisnik našeg programa unese vrednosti za a i b, koje želi.

Korisnički unos vrednosti promenljivih

To ćemo postići naredbom cin >>, koja jako liči na naredbu cout <<, samo što se posle nje navodi ime promenljive u koju želimo da smestimo uneti podatak.

cin >> a;
cin >> b;

I ovo se, kao kod nardbe cout, može spojiti u jedan red:

cin >> a >> b;

Računanje sa promenljivim

Sa promenljivima, kao sa brojevima, računanje se vrši navođenjem imena promenljive koja sadrži prvi broj, znaka operacije, i imena promenljive koja sadrži drugi broj:

a+b

Ovde nema tačka-zareza, jer ovo nije naredba, već samo računski izraz i tek treba da ga ugradimo u neku drugu naredbu. Mogli bismo da rezultat ispišemo, znači da ga ugradimo u naredbu cout:

cout << a+b;

Ili, da dodamo još jednu promenljivu, c, gde ćemo čuvati rezultat računanja, pa onda da ispišemo rezultat:

c = a+b;
cout << c;

Primetite da sada u cout naredbi nema navodnika! To je zato što sada ne ispisujemo neki tekst, već vrednost koja se nalazi u memorijskoj lokaciji koja je navedena imenom promenljive.

Hajde da sada sve što smo naučili ugradimo u program koji smo hteli da napišemo:

Evo i da ga isprobamo:

Još reč-dve o komentarima

Svim početnicima je strašno da pišu komentare i smatraju da su nepotrebni. To je možda i tačno za ove jednostavne programčiće koje pišete na početku, ali, kako se stvari budu komplikovale, biće vam itekako potrebni i korisni. Prvenstveno vama samima. Često će se dešavati da radite ceo dan na nekom problemu i ne možete da ga rešite. Kada ga ponovo budete otvorili, da probate da poboljšate svoj kod, može se desiti da ne znate šta ste hteli, ni šta ste mislili, ni šta ste pisali ranije. Zato je jako važno da sebi iskomentarišete, ako ništa drugo, ono imena promenljivih, da bi znali šta je osnovna zamisao rešenja problema. Takođe je važno staviti zaglavje svom programu, da biste znali o čemu se uopšte tu radi. Evo istog programa sa pravilno napisanim komentarima:

I, za kraj, naravno…

Domaći zadatak

  1. Napisati program koji od prvog broja oduzima drugi.
  2. Napisati program koji množi dva broja.
  3. Napisati program koji deli jedan broj drugim.
Advertisements

Ostavite komentar »

Nema komentara.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: