On-line učionica

26. maja 2012.

Petlje

Filed under: C,Programiranje — jelena100janovic @ 12:43 pm

Ponekad ćete želeti da uradite nešto mnogo puta. Primer bi bio ispisivanje nekog znaka na početku svakog od 24 reda na ekranu. Da biste ovo uradili, morali biste da otkucate 24 printf naredbe. Možemo da koristimo petlju ovo odradi za nas, a onda moramo samo jednom da otkucamo printf naredbu. Postoje tri osnovne vrste petlji, a to su for petlja, while petlja i do while petlja.

For petlja

For petlja Vam omogućava da u svakom prolazu baratate brojem koji se povećava za neku vrednost pri svakom prolazu. Ova petlja je najbolja za gornji problem, jer nam je poznato koliko puta treba da prođemo kroz petlju. For petlja se koristi u sledećem obliku:

for (pocetni broj;uslov petlje;povecavanje promenljive)
naredba;

Kada koristite petlje, takođe morate staviti naredbe među vitičaste zagrade, ako ih ima više od jedne. Evo rešenja problema sa 24 printf naredbe:

Izlaz ovog programa je:

For petlja se sastoji od tri dela unutar svojih zagrada, koji su odvojeni znakom tačka-zarez. Prvi deo inicijalizuje promenljivu petlje. Ta promenljiva kontroliše i broji koliko puta smo prošli kroz petlju. U primeru, promenljiva petlje se zove i i inicijalizovana je vrednošću 1. Drugi deo petlje je uslov koji mora biti ispunjen da bi petlja nastavila da se vrti. U primeru, petlja će se vrteti, sve dok je i manje ili jednako 24, drugim rečima, vrteće se 24 puta. Treći deo je povećavanje promenljive petlje. U primeru je upotrebljeno i++, što je isto kao da je pisalo i=i+1. Ovo se zove inkrementacija. Svaki put kada prođemo kroz petlju, promenljivoj i se dodaje 1. Takođe je moguće koristiti i– da bismo oduzeli 1 od promenljive, što se u tom slučaju naziva dekrementacija.

While petlja

While petlja se razlikuje od for petlje po tome što se koristi kad ne znamo koliko puta želimo da se petlja vrti. Takođe morate uvek inicijalizovati promenljivu petlje pre nego što uđete u petlju. Druga stvar koju morate da uradite, je da povećate promenljivu petlje unutar petlje. Evo primera while petlje koja se vrti onoliko puta koliko je korisnik uneo:

Ovaj program daje izlaz:

Do while petlja

Do while petlja je isto što i while petlja, sem što proverava uslov na kraju petlje. Zato ćemo koristiti program sa istim izlazom:

Break i continue

Možete izaći iz petlje u bilo kom trenutku, koristeći ključnu reč break. Ovo je korisno kada želite da petlja prestane da se vrti, jer je ispunjen neki drugi uslov koji nije uslov izlaska iz petlje.

Možete koristiti i ključnu reč continue, da bi preskočili ostatak trenutnog prolaska kroz petlju i počeli novi prolaz uz povećanje promenljive petlje. Sledeći primer nikada neće ispisati „Zdravo“ zbog ključne reči continue.

Zadaci za vežbanje:

 1. Napišite program koji učitava 10 brojeva i računa njihov prosek.
 2. Napišite program koji učitava 10 brojeva i računa njihov maksimum.
 3. Napišite program koji učitava 10 brojeva i računa njihov minimum.
 4. Napišite program koji ispisuje sve parne brojeve između dva uneta broja.
 5. Napišite program koji učitava tri broja koji predstavljaju količinu novca na štednom računu, kamatnu stopu i broj godina. Izračunajte godišnju kamatu i ukupan iznos štednje posle svake godine.
 6. Napišite program koji učitava brojeve i računa njihov prosek sve dok se ne pojavi 0.
 7. *Napišite program koji učitava ceo broj kao osnovu sistema, a onda učitava broj cifru po cifru i ispisuje njegovu vrednost u dekadnom sistemu. Osnova ulaznog broja treba da bude manja od 10.
 8. Napišite program koji učitava pozitivan ceo broj i računa sledeću sekvencu: ako je broj paran, prepolovite ga; ako je neparan, pomnožite ga sa 3 i dodajte 1. Ponavljajte proces dok ne dobijete 1, ispisujući svaku dobijenu vrednost. Na kraju ispišite koliko ovakvih operacija ste izvršili.
 9. Napišite program koji broji samoglasnike u rečenici koja se unosi sa tastature. Čitajte tekst slovo po slovo dok ne dođete do tačke. Onda ispišite broj pojavljivanja svakog samoglasnika u tekstu, ukupan broj slova i procentualno pojavljivanje svakog od samoglasnika u tekstu.
 10. Napišite program koji učitava rečenicu slovo po slovo i štampa je reč po reč u svakom redu.
 11. *Napišite program koji učitava broj ne manji od 3 i ispisuje sve permutacije različitih trojki brojeva manjih ili jednakih unetom broju.
Advertisements

Ostavite komentar »

Nema komentara.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: