On-line učionica

3. aprila 2012.

Statistička kontrola kvaliteta

Filed under: Sistemi za obradu podataka,Vežbe — jelena100janovic @ 8:57 pm

Cilj statističke kontrole kvaliteta je da prati proizvodnju kroz mnoge faze obrade i da prati kvalitet usluga. Grafikoni kontrole kvaliteta nam dozvoljavaju da otkrijemo kada proces proizvodnje ili usluge postaje „nekontrolisan“.

Tokom 1920-ih, razvijeni su koncepti statističke kontrole kvaliteta, posebno kroz rad dr. Walter A. Shewhart-a iz Bell Telephone Laboratories. Shewhart je uveo koncept „kontrolisanja“ kvaliteta za vreme proizvodnog procesa umesto uvida u svaki deo. Koristio je kontrolne grafikone da bi mu pomogli u tom procesu. Takođe je uveo koncept statističke uzoračke inspekcije da bi procenio da li su proizvedene količine dobre ili loše, zamenjujući stari metod pregledanja svakog dela.

W. Edwards Deming je proširio Shewhart-ov rad ističući da kvalitet potiče iz poboljšanja procesa, a ne iz „pregledanja“ nezadovoljavajućih rezultata loše proizvodnje. Četrnaest tačaka iz Deming-ovog Management Method-a i sedam smrtonosnih bolesti iz Deming-ovog Management Method-a je pomoglo mnogim kompanijama u Japanu i Americi da poboljšaju kvalitet proizvoda i smanje troškove koristeći tehnike statističke kontrole kvaliteta.

Postoje dva glavna uzroka varijacija u proizvodnom procesu: slučajne i prenosive varijacije. Slučajne varijacije su obično velikog broja i slučajne po prirodi, i one ne mogu biti eliminisane bez menjanja procesa. Prenosive varijacije obično nisu slučajne po prirodi i mogu biti eliminisane ili smanjene. Često je moguće popraviti ono što dovodi do varijacija.

Kada se proces nadgleda kontrolnim grafikonom i sva obeležja padaju unutar gornje i donje kontrolne granice, posmatramo slučajne varijacije i proces je pod kontrolom. Kada obeležja procesa padaju van gornje i donje kontrolne granice, posmatramo prenosive varijacije i proces je nekontrolisan.

Naredni primeri pokazuju kako možete koristiti Excel kao pomoć u statističkoj kontroli kvaliteta konstruišući kontrolne grafikone.

Grafikoni sredina

Koristićete Excel da nacrtate sredine i kreirate grafikon sredina koji prikazuje kolebanja u uzoračkim sredinama.

Vežba 1: Svakog sata inspektor kontrole kvaliteta proverava četiri komada i beleži spoljne dimenzije svakog od četiri komada. Rezultati su prikazani u sledećoj tabeli.

Komad iz uzorka
Vreme 1 2 3 4
9:00 1 4 5 2
10:00 2 3 2 1
11:00 1 7 3 5

Nacrtajte uzoračke sredine. Izračunajte ukupnu sredinu, odredite kontrolne granice, i prikažite granice i sredinu na grafikonu sredina.

Rešenje: Izračunajte sredinu uzoračkih sredina, uzorački interval (razliku) podataka i gornju i donju kontrolnu granicu (GKG i DKG).

Formule su

je sredina uzoračkih sredina (ukupna sredina koju smo ranije izračunali).

je sredina uzoračkih intervala.

A2 je konstanta koja se čita iz tablice faktora za kontrolne grafikone.

Deo tabele je prikazan ispod. Da biste pronašli faktor, prvo locirajte veličinu uzorka, n (4 u ovom primeru) u levoj margini. Onda se pomerite horizontalno u A2 kolonu i pročitajte faktor. On iznosi 0,729.

Faktori za kontrolne grafikone
Grafikoni proseka
Broj komada u uzorku Faktori za kontrolne granice
n A2
2 1,88
3 1,023
4
0,729
5 0,577
6 0,483

Sada ćete dodati ukupnu sredinu i gornju i donju granicu u postojeći grafikon.

Uputstvo…

Grafikon procenata defektnih

Koristićete isti postupak da biste kreirali grafikon procenata defektnih.

Vežba 2: Jedna kompanija za selidbe priprema kontrolni grafikon da bi posmatrala procenat preseljenja stanovnika koja su rezultovala pismenim žalbama zbog kašnjenja u isporuci, izgubljenih stvari, ili oštećenih stvari. Uzorak od 50 selidbi je izabran za svaki od poslednjih 12 meseci. Broj pisanih žalbi u svakom uzorku je: 8, 7, 4, 8, 2, 7, 11, 6, 7, 6, 8, 12.

Napomena: Koristite svaku „pisanu žalbu“ kao „defektnu selidbu“.

Rešenje: Izračunajte  (srednji procenat defektnih) i gornju i donju kontrolnu granicu (GKG i DKG).

Formule su:

Sada ćete dodati srednji procenat defektnih, i gornju i donju granicu postojećem grafikonu.

Uputstvo…

Advertisements

Ostavite komentar »

Nema komentara.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: