On-line učionica

25. januara 2012.

Biblioteke

Filed under: Pascal,Programiranje — jelena100janovic @ 9:57 am

Ovo je već prilično napredno znanje, ali kako smo završili s Pascal-om i ima onih kojima se sviđa i žele da znaju više, nije loše da prosto budete obavešteni kako se i ovo radi 😉

Već znamo da biblioteke, kao crt biblioteka, sadrže procedure i funkcije koje nisu ugrađene u Pascal. Možete napraviti sopstvene biblioteke koje će imati procedure i funkcije koje ste Vi napravili.

Da biste napravili biblioteku, napravite nov Pascal fajl koji ćemo zvati MojaBiblioteka.pas. Prvi red tog fajla počinje ključnom rečju unit iza koje ide ime biblioteke. Ime biblioteke i ime fajla u kome je bibloiteka moraju biti identični.

unit MojaBiblioteka;

Sledeći red je ključna reč interface. Posle nje stavite imena procedura koje će koristiti program koji će koristiti Vašu biblioteku. U ovom primeru napravićemo funkciju koja se zove NReadln koja liči na Readln sem što Vam dozvoljava da postavite broj znakova koji može biti unešen.

unit MojaBiblioteka;
interface
function NReadln(max:integer):string;

Sledeći red je ključna reč implementation. Posle nje ćete ukucati ceo kod procedura i funkcija. Koristićemo i biblioteku crt da bi napravili NReadln. Biblioteku završavamo isto kao normalan program, ključnom rečju end.

unit MojaBiblioteka;
interface
function NReadln(max:integer):string;
implementation
function NReadln(max:integer):string;
var
   s:string;
   c:char;
begin
   s:=“;
   repeat
      c:=ReadKey;
      if(c=#8)and(s<>“)then {#8=BACKSPACE}
         begin
            write(#8+’ ‘+#8);
            delete(s,length(s),1);
         end;
      if(c<>#8)and(c<>#13)and(length(s)<max)then {#13=ENTER}
         begin
            write(c);
            s:=s+c;
         end;
   until c=#13;
   NReadln:=s;
end;
end.

Kada snimite biblioteku kompajlirajte je. Sada ćemo napraviti program koji koristi biblioteku koju smo upravo napravili. Ovog puta ćemo otkucati MojaBiblioteka u uses delu, a onda ćemo koristiti funkciju NReadln.

program MojProgram;
uses
   MojaBiblioteka;
var
   s:string;
begin
   s:=NReadln(10);
end.

Zadatak za vežbanje:

  1. Napravite biblioteku Nizovi koja će sadržati procedure i funkcije za rad sa nizovima i matricama, a zatim napišite program koji će demonstrirati njen rad.

Ostavite komentar »

Nema komentara.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Postavi komentar

Blog na WordPress.com.