On-line učionica

27. oktobra 2011.

Programski jezik C

Filed under: C,Programiranje — jelena100janovic @ 2:29 pm

Šta je C i zašto ga učiti

C je napravio ranih 1970-ih Dennis Ritchie u Bell Laboratorijama. C je originalno dizajniran za pisanje sistemskog softvera, ali danas su razni programi napisani u C-u. C može da se koristi na mnogo različitih konfiguracija računara, ali se najčešće koristi na UNIX operativnom sistemu.

Učiti C je dobra ideja, jer je u upotrebi dugo vremena, što znači da možete naći mnogo informacija o njemu. Nekoliko drugih programskih jezika, kao što su C++ i Java su takođe bazirani na C-u, što znači da ćete moći da ih lakše naučite kasnije.

Vaš prvi program

Prva stvar koju moramo uraditi je da otvorimo editor sa prevodiocem za C. Sada otkucajte sledeće linije koda, pa ću Vam ih objasniti. Osigurajte se da ih otkucate tačno onako kako su otkucani ovde, inače ćete imati problema. Takođe se nemojte plašiti ako mislite da je previše komplikovano, jer je sve jako lako kada ga razumete.

#include<stdio.h>
void main()
{
    printf(„Da nema ovog teksta, ekran bi bio prazan!\n“);
}

#include<stdio.h>
Ovaj red uključuje fajl koji se zove stdio.h koji nam dozvoljava da koristimo određene naredbe. stdio je skraćenica za Standard Input/Output, što znači standardni ulaz/izlaz, to jest da taj fajl sadrži naredbe za ulaz, kao što je čitanje sa tastature, i izlaz, kao što je prikazivanje stvari na ekranu.

void main()
void je nešto što se zove tip povratne vrednosti, što će biti objašnjeno kasnije. main je ime tačke u programu odakle počinje izvršavanje programa i zagrade su tu iz razloga koji ćete naučiti kasnije, ali moraju da stoje tu.

{}
Dve vitičaste zagrade se koriste da grupišu sve naredbe, tako da se zna da te naredbe pripadaju main-u. Ove vitičaste zagrade se koriste vrlo često u C-u da bi grupisale stvari.

printf(„Da nema ovog teksta, ekran bi bio prazan!\n“);
Ovo je naredba printf i ona ispisuje tekst na ekranu. Podaci koji treba da se ispišu se stavljaju unutar zagrada. Takođe ćete primetiti da je tekst unutar navodnika, jer je to ono što se zove string. Svako slovo se zove znak, a nizovi znakova koji su grupisani se zovu stringovi. Stringovi se uvek stavljaju u navodnike. Znak \n se zove kontrolna sekvenca i predstavlja znak za novi red i koristi se jer kada pritisnete ENTER, to neće ubaciti znak za prelazak u novi red, već će Vas prebaciti u novi red unutar editora. Morate da stavite tačka-zarez posle svake naredbe, da bi prevodilac znao da je tu kraj naredbe.

Tabela najčešće korišćenih kontrolnih sekvenci:

\a Zvučni signal
\b Backspace
\t Tab
\n Novi red
\v Vertikalni tab
\f Nova stranica/Brisanje ekrana

Snimite svoj program tako što ćete prvo zadati naredbu File→Change dir… gde ćete podesiti gde ćete snimati svoje programe. Zatim, zadajte naredbu File→Save as….

Dalje, moramo kompajlirati, odnosno prevesti program naredbom Compile→Compile. Ako ste napravili neke greške, onda će Vam prevodilac reći u kom redu ste napravili grešku i moraćete da prepravite kod i ovaj put ukucajte tačno kako piše ovde. Ako ste sve uradili kako treba, nećete videti nikakve poruke o grešci i Vaš program će biti preveden u exe fajl, to jest izvršivi program na mašinskom jeziku. Sada možete da pokrenete program naredbom Run→Run, ili kao i svaki drugi program na računaru.

Sada bi trebalo da vidite reči „Da nema ovog teksta, ekran bi bio prazan!“ ispisane na ekranu. Čestitamo! Upravo ste napisali svoj prvi program u C-u.

Uvlačenje

Primetićete da je printf naredba uvučena od leve ivice teksta. Ovo se koristi da bi kod bio čitljiviji. Čini se kao glupa stvar, jer troši vreme, ali kad budete počeli da pišete duže, kompleksnije programe, razumećete zašto je uvlačenje potrebno.

Korišćenje komentara

Komentari su način da objasnite šta program radi. Oni se stavljaju posle // ili između /* */. Prevodilac ignoriše komentare i oni se koriste da bi Vi ili neki drugi ljudi razumeli Vaš kod. Trebalo bi da uvek stavite komentar na početku programa koji govori šta taj program radi, jer jednog dana kad se vratite da ponovo pogledate program, možda nećete moći da razumete šta radi, ali u komentaru će pisati. Takođe možete koristiti komentare unutar svog koda da bi objasnili neki složeni deo koda. Evo primera kako komentarisati Vaš prvi program:

/* Program koji ispisuje tekst na ekran */
#include<stdio.h>
void main()

{
    printf(„Da nema ovog teksta, ekran bi bio prazan!\n“); //ispisuje
}

Zadaci za vežbanje:

1. Napišite program koji ispisuje:

0
.1
..2
…3
….4

2. Napišite program koji ispisuje Vaše ime i prezime, adresu i godine u formatu:

Ime Prezime

Ulica Broj

Godine.

3. Prepravite prethodni program tako da koristite tri printf() funkcije, svaku za odgovarajući red.

4. Napišite program koji ispisuje Vaše ime slovo po slovo u svakom redu.

5. Napišite program koji ispisuje Vaše ime dijagonalno \.

6. Napišite program koji, koristeći simbol *, ispisuje prvo slovo Vašeg imena.

Advertisements

Ostavite komentar »

Nema komentara.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: